Klinisch Endocannabinoïde Defitiëntie Syndroom

DEUTCH

Wat is een Klinisch Endocannabinoïde Deficiëntie?
Gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijke kennis van het endocannabinoïdesysteem. Cannabinoïden blijken het gebrek aan homeostase van het menselijk lichaam, een aandoening van serotonine, te compenseren. Steeds meer onderzoekers denken dat veel aandoeningen, zoals multiple sclerose en fibromyalgie, wellicht worden veroorzaakt door een eenvoudige tekort aan endogene cannabinoïden (gemaakt door het menselijk lichaam), ook wel endo-cannabinoïden genoemd. Dit syndroom is beschreven als Klinisch Endocannabinoïde Deficiëntie, of CECD. Dit wordt ook wel het “Endocannabinoïde Deficiëntiesyndroom” genoemd.

Gebrek aan homeostase
Clinical Endocannabinoid Deficiency (CECD) is een aandoening die betrokken blijkt bij een reeks van aandoeningen, waaronder fibromyalgie, migraine en prikkelbare darmsyndroom. Tot nu toe is er heel weinig onderzoek gedaan naar deze speculatieve stoornis. Bovendien begrijpen onderzoekers nu dat het endocannabinoïdesysteem van het lichaam de homeostase ervan onderhoudt. Dit betekent dat het pijn, eetlust, slaap, ontstekingen en het cellulair metabolisme controleert en reguleert. Inclusief de levenscyclus van cellen.

Zo kan een gebrek aan cannabinoïden een verstoring van verschillende systemen in het lichaam veroorzaken. Er wordt getheoretiseerd dat deze verstoring, een gebrek aan homeostase veroorzaakt. Verschillende vooraanstaande onderzoekers hebben dit voorgesteld.
     “Een tekort aan endocannabinoïden kan verantwoordelijk zijn voor aandoeningen zoals migraine, multiple
sclerose en de ziekte van Crohn
“;
Quote van Dr. Ethan Russo, Senior Medisch adviseur bij GW Pharmaceuticals (het Britse bedrijf dat Sativex maakt):

Vullen patiënten die aan deze symptomen lijden en cannabis supplementen consumeren, hiermee hun endocannabinoïdesysteem aan? Kunnen de cannabinoïden uit cannabis worden beschouwd als eenvoudige voedingsstoffen? Of, beter nog, kunnen deze een vervanging zijn voor menselijke, endogene cannabinoïden?

Onderliggende stoornis van het endocannabinoïdesysteem
Het idee dat een disfunctioneel endocannabinoïdesysteem verantwoordelijk is voor veel somatische aandoeningen is de laatste jaren naar voren gekomen. In 2004 is het syndroom van CECD geïntroduceerd. Onderzoekers suggereerden dat de hoge mate van correlatie, evenals het gemeenschappelijke kenmerk van de ongebruikelijke activiteit van de cannabinoïde-receptoren, een onderliggende stoornis van het endocannabinoïdensysteem aangaven.

Veel bekende aandoeningen kunnen worden toegeschreven aan de disfunctie van een specifiek neurotransmitter-systeem. De ziekte van Alzheimer wordt inderdaad veroorzaakt door een tekort van de neurotransmitter acetylcholine en de ziekte van Parkinson door een tekort aan leeftijdsgebonden dopamine. Het is daarom logisch om aan te nemen dat de tekort aan cannabinoïde neurotransmitters ook een specifieke aandoening of een reeks verwante stoornissen zou veroorzaken.

Serotonine signalering
De relatie met het serotoninesignaalsysteem kan niet worden genegeerd bij het zoeken naar de mogelijkheid van het bestaan ​​van de CECD. Gedragsstudies suggereren dat de effecten van endocannabinoïde signalering worden gemedieerd door de regulatie van het serotoninesysteem. Dit kan zowel remmen als vergroten de synthese van serotonine in de hersenen.

THC heeft aangetoond dat het de afgifte van trombocytenserotonine bij migrainepatiënten remt.

De onafhankelijke effecten van cannabinoïden op cannabinoïde-receptoren worden echter beschouwd als de onderliggende oorzaak van CECD. Ondanks deze mogelijk fundamentele relatie met serotoninesignalering. Hoewel het bestaan ​​van CECD ruimschoots is bewezen, kunnen gerichte therapieën worden onderzocht. Dit zou de precieze aard van de tekortkoming en de juiste dosering van extra exogene cannabinoïden kunnen gaan bepalen.

Plantaardige cannabinoïden
Hoewel ons lichaam haar eigen (endo)cannabinoïden aanmaakt, hebben cannabinoïden van buitenaf ook invloed op het endocannabinoïdesysteem (ECS). Plantaardige cannabinoïden of fyto-cannabinoïden binden aan ECS-receptoren op dezelfde manier als endo-cannabinoïden. Van fyto-cannabinoïden, zoals in cannabis, is aangetoond dat ze in klinische omstandigheden ontstekingsremmende, angst-reducerende en anti-oxiderende effecten hebben. fyto-cannabinoïden kunnen daarom helpen het ECS in balans te brengen, wat overactieve en/of onvoldoende actieve ECS-activiteit bevordert.

fyto-cannabinoïden, essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam.

Voor personen met CECD kunnen fyto-cannabinoïden wel degelijk essentiële voedingsstoffen zijn. Voor verder gezonde mensen kan suppletie met cannabinoïden een krachtige preventieve maatregel zijn. Van andere verbindingen, zoals essentiële vetzuren (EFA), is ook bekend dat ze het ECS moduleren, wat aangeeft dat het endocannabinoïdesysteem veel belangrijker is voor onze gezondheid en levensduur dan eerder werd gedacht.