Het Endo-cannabinoïdesysteem
Cannabinoïden oefenen hun effecten uit door interactie met cannabinoïde-receptoren die aanwezig zijn op het oppervlak van cellen in verschillende delen van het centrale zenuwstelsel en lichaam, welke tezamen het Endo-cannabinoïdesysteem worden genoemd.

Tot op heden zijn enkel twee soorten cannabinoïde-receptoren geïdentificeerd, de CB1-receptor die in 1990 werd gekloond en de CB2-receptor die in 1993 werd gekloond. Deze twee receptoren delen slechts 48% aminozuursequentie-identiteit, zijn verdeeld in verschillende weefsels en hebben ook verschillende signaleringsmechanismen. Ze verschillen ook in hun gevoeligheid voor agonisten en antagonisten. Cannabinoïden zoals CBD interageren met deze receptoren en oefenen zo een effect uit op een breed scala aan lichaamseigen processen en signaleringen.

Cannabis kwaliteit en contaminatie testen
Een van nature voorkomende stof in de hersenen die anandamide wordt genoemd en zich bindt aan CB1, werd in 1992 gedetecteerd. Deze cannabinoïde-achtige chemische stof en andere die later werden ontdekt, worden endocannabinoïden (endo = lichaamseigen) genoemd.


Locatie van de CB-receptoren

CB1-receptoren
De CB1-receptoren bevinden zich voornamelijk op zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg, maar ze worden ook aangetroffen in sommige perifere organen en weefsels zoals de milt, witte bloedcellen, endocriene klieren en delen van de voortplantings-, gastro-intestinale en urinewegkanalen.

In de hersenen zijn de CB1-receptoren overvloedig aanwezig in het cerebellum, de basale ganglia, de hippocampus en dorsale primaire afferente ruggenmerggebieden. Daarom beïnvloeden cannabinoïden functies zoals geheugenverwerking, pijnregeling en motorische controle. In de hersenstam is de concentratie van cannabinoïdereceptoren zeer laag, wat mogelijk verband houdt met de reden waarom cannabisgebruik nog nooit is geassocieerd met een plotselinge dood door bijvoorbeeld een verminderde ademhaling of circulatiestilstand.

CB2-receptoren
De CB2-receptoren worden voornamelijk aangetroffen op witte bloedcellen, in de amandelen en in de milt. De immuuncellen brengen ook CB1 tot expressie, hoewel er minder zijn dan CB2. In het immuunsysteem is een belangrijke functie van de cannabinoïde-receptoren de regulatie van cytokine-afgifte. Stimulatie van de CB1-receptor produceert cannabis-achtige effecten op de psyche en bloedsomloop, terwijl een dergelijk effect niet wordt waargenomen wanneer de CB2-receptor wordt geactiveerd. Daarom zijn selectieve CB2-receptoragonisten steeds populairder geworden onderzoeksonderwerpen voor hun potentiële ontstekingsremmende en kankerbestrijdende effecten.

bronnen:
www.rollersports.org/…/FACT%20SHEET%20-%20Cannabinoids.pdf
http://adai.uw.edu/marijuana/factsheets/cannabinoids.pdf
http://www.currentpsychiatry.com/pdf/1009/1009CP_Pierre.pdf
www.i-gap.info/app/dokumente/Pharmacology%20of%20Cannabinoids.pdf
http://www.aerzteblatt.de/pdf/DI/109/29/m495.pdf